Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Bijzondere inzet nabij grens met België

dinsdag 21 augustus 2018, 15:49
Vanmorgen rond 9:00 is door een voorbijganger een melding gemaakt van een bruine damp in het buitengebied aan de Kerzelseweg in Galder. Deze voorbijganger bleek een brandweerman te zijn, die onlangs van een adviseur gevaarlijke stoffen van Brandweer Midden- en West-Brabant instructie kreeg over dit fenomeen. Hierdoor herkende hij de situatie en belde direct 112.

De bruine damp werd veroorzaakt door een natuurlijke chemische reactie door ingekuilde maïs. Dit komt vaker voor, maar niet in deze mate. Hierdoor is er een verhoogde stikstofmonoxide en stikstofdioxide concentratie vrijgekomen. Dit heeft geen direct gevaar voor de omgeving veroorzaakt.

Brandweerkorpsen uit België en Nederland zijn ter plaatse geweest. Op advies van een expert is de maïskuil afgedekt met zand en zijn twee ontluchtingspijpen geplaatst om de damp uit de kuil te laten ontsnappen. 

De komende dagen zal deze gasvorming blijven plaatsvinden. Om dit te controleren heeft de brandweer twee mobiele E-noses geplaatst. Deze instrumenten meten de komende dagen de luchtkwaliteit en geven mogelijke verhoogde waardes door aan de meldkamer van DCMR. Ook wordt er de brandweer actief gecontroleerd totdat er geen sprake meer is van gasvorming.

4