Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Partij batterijen en accu’s verbrand Breda

vrijdag 26 juli 2019, 05:41
Vannacht is de brandweer gealarmeerd voor een brandende partij batterijen en accu’s.

De batterijen en accus’s waren opgeslagen op het buitenterrein van Re-tech aan de Grenssteen in Breda. Re-tech is een bedrijf dat hoogwaardige elektronische apparatuur (waaronder batterijen van tablets/telefoons en accu’s) inzamelt, opslaat, verwerkt en afvoert. 

Giftige stof

De partij van ongeveer 25 kuub heeft vermoedelijk door broei vlam gevat. De brandweer was er snel bij om het vuur te doven. Omdat de partij geïsoleerd op het buitenterrein lag is er geen brandschade aan gebouwen en andere opgeslagen materialen. Bij de brand is wel giftige rook vrij gekomen, immers batterijen bevatten de giftige stof lithium. Om ervoor te zorgen dat de batterijen en accus’s niet opnieuw vlam vatten laat de brandweer de partij onderdompelen in een container gevuld met water. 

Terrein afgezet; handelingsperspectief

Het blussen van de partij was vannacht om 4 uur. Politie heeft de omgeving afgezet en ervoor gezorgd dat niemand in het effectgebied van de rook is geweest. Mogelijk kan door onderdompeling de partij opnieuw gaan branden en kan er opnieuw giftige rook vrijkomen. Omdat het inmiddels ochtend is en verkeer en mensen op gang komen heeft de politie een klein gebied afgezet. Totdat het sein veilig gegeven is worden mensen die in het blok rondom de Grenssteen 33 in Breda moeten zijn even tegengehouden. Het gaat hierbij om de werknemers van de aangrenzende bedrijven. 

Zorgvuldigheid

Uiteraard is het niet de bedoeling naar het gebied te komen als je daar niet hoeft te zijn. Naar verwachting wordt om 8 uur het onderdompelen van de batterijen en accu’s gestart. Mensen die in het afgezette gebied moeten zijn worden gevraagd buiten het effectgebied van de rook te wachten. Zij mogen de aanwijzingen van de politie opvolgen.

Het afhijsen van de baterijen in de met water gevulde containers gaat voorspoedig maar is een zorgvuldig werkje. Het materiaal vlamt steeds opnieuw. De brandweer moet het dan met schuim afblussen. De eerste container is rond 10 uur gevuld. De laatste container is naar verwachting om 13 klaar. Werknemers van de aangrenzende bedrijven worden persoonlijk door politie en brandweer op de hoogte gehouden. Om 11.15 zijn de afzettingen opgeheven. Het wrk is nog niet af maar gevaar voor giftige rook is geweken. 

  • Update vrijdag 26 juli 2019, 14:05

    Containers zijn gevuld met water en batterijen #brand #grenssteen #breda. Op zijn vroegst maandagochtend kan het materiaal afgevoerd worden.

  • Update vrijdag 26 juli 2019, 10:32

    Het afhijsen van de batterijen in de watercontainers #Grenssteen #breda gaat voorspoedig maar is zorgvuldig werk. Materiaal vlamt op en moet geblust worden. Rond 13 uur klaar http://bit.ly/2KaCvl8

  • Update vrijdag 26 juli 2019, 06:43

    Arbeidsintensieve blusoperatie brandweer van partij batterijen en accu’s. Door mogelijk vrijkomen giftige stoffen is omgeving Grenssteen #breda tijdelijk niet toegankelijk http://bit.ly/2KaCvl8

4

Wat te doen bij...