Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Industriebrand Zevenheuvelenweg Tilburg

vrijdag 20 september 2019, 03:40
Vannacht om 3.12 is er brand uitgebroken bij een industriepand aan de Zevenheuvelenweg te Tilburg.
Deze breidde snel uit waardoor er opgeschaald is naar Grip 2. Er is sprake van veel rookontwikkeling waardoor er om 4.30 een NL alert verstuurd is met de tekst om bij rookoverlast ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Nadat rond 3.12 uur vannacht brand uitbrak aan de Zevenheuvelenweg te Tilburg is deze snel uitgebreid. Ondertussen staan vier panden in brand en is de Brandweer ondersteund vanuit de omliggende regio’s en de crashtender van de luchtmacht het incident aan het bestrijden.

Rond 4.30 uur is een NL-apart uitgegaan het het advie ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten als men overlast van de rook ervaart.

Ondertussen komen er ook berichten binnen dat er roetdeeltjes neerdalen in o.a.de wijk Reeshof. Advies is om deze weg te spoelen van bijvoorbeeld de auto en daarna handen te wassen. 

De brandweer is met zo’n 80 mensen bezig het incident te bestrijden. 

Vragen over roetdeeltjes

Er liggen verbrandingsresten en roetdeeltjes in mijn tuin; wat moet ik doen?

Verbrande brokstukken bevatten vrijwel altijd schadelijke stoffen. De verwachting is dat de blootstelling aan deze brokstukken (via de huid, via de mond of via inademing) relatief gering is. Omwonenden ontvangen een bericht zodra het afgezette gebied weer is vrijgegeven. Als u van de gemeente hoort dat u zelf de verbrandingsresten en roetdeeltjes mag verwijderen dan kunt u de volgende voorzorgsmaatregelen opvolgen om mogelijke blootstelling zo veel mogelijk te voorkomen:

 • Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij uw gemeente;
 • Zichtbare roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubilair etc. kunnen worden afgewassen met warm water en zeep;
 • Gras kan worden gemaaid;
 • Kinderen doen vaak hun (vieze) handen of (vieze) dingen in hun mond. Hierbij krijgen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken. Geadviseerd wordt om de plekken waar kinderen spelen te inspecteren op de aanwezigheid van brokstukken en roet. Als dit aanwezig is, dan dient dit te worden verwijderd.

Mijn kinderen speelden in de tuin/zandbak, moet ik mij zorgen maken?

Nee, vaak gaat het om een kleine hoeveelheid stoffen waaraan uw kinderen kort zijn blootgesteld. De kans op gezondheidseffecten, zoals prikkelende ogen, neus, keel en luchtwegen, leidend tot tranen en hoesten, is erg klein en u hoeft zich dus geen zorgen te maken. Bovendien gaan de klachten voorbij wanneer uw kinderen niet meer aan de rook worden blootgesteld. Maakt u zich ongerust vanwege mogelijke klachten, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Wij adviseren u om wel de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

 • Het is verstandig om de speelplekken goed te inspecteren. Roetneerslag op speeltoestellen kan met warm water en zeep worden verwijderd;
 • Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij uw gemeente;
 • Grasveldjes, waar gespeeld wordt, kunnen worden gemaaid. Het gemaaide gras kan worden verzameld en afgevoerd als normaal afval;
 • Ook kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen voor schoon zand.

ONDERZOEK NL ALERT DOOR IFV

Tekst: Deel jouw ervaringen met NL-Alert bij brand in Tilburg

Heb jij op 20 september één of meerdere NL-Alert berichten ontvangen over de brand op het industrieterrein aan de Zevenheuvelenweg in Tilburg? Dan zijn we benieuwd naar jouw mening over deze berichten. Je kunt deelnemen aan de online enquête via: https://bit.ly/2W3Vc1w. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten. Alvast hartelijke dank.

 Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in jouw ervaringen met NL-Alert, zodat we de berichtgeving kunnen verbeteren. Het onderzoek loopt een jaar. Daarna worden de resultaten gepubliceerd door het IFV (www.ifv.nl).

Meer weten? Neem bij vragen contact op via crisisbeheersing@ifv.nl.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 14:03

  Zojuist is ivm de brand aan het #Kraaiven te @tilburg een afsluitend NL-alert bericht verstuurd. Alleen in de directe omgeving van het incident kan men nog wat overlast ervaren. Einde berichtgeving via dit medium, meer info is te lezen via www.tilburg.nl of tel 14013.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 09:57

  Advies: vanwege een ongeval op de A59 rijden nu veel mensen over de Midden-Brabantweg. Dit is door de rook van het incident aan het #Kraaiven te @tilburg. Het is verstandiger te rijden via de A65 en A58.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 09:18

  Het sein brand meester bij de brand aan het #Kraaiven , #Zevenheuvelenweg te @tilburg is gegeven. De hulpdiensten hebben nog ruim tijd nodig met bluswerkzaamheden.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 09:09

  De toegangswegen Dongenseweg en de Baron van Voorst tot Voorstweg voor industrieterrein #Kraaiven ten zuiden van de #Zevenheuvelenweg @tilburg lopen vol en bemoeilijken het wrk van de hulpdienst. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt!

 • Update vrijdag 20 september 2019, 07:49

  Bedrijventerrein #Kraaiven ten zuiden van de #Zevenheuvelenweg @tilburg is via de Dongenseweg bereikbaar. Houdt wel rekening met belemmeringen vanwege de over de weg liggende brandweerslangen.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 07:19

  Door de brand aan de #Zevenheuvelenweg te @gemeentetilburg dalen roetdeeltjes neer (o.a. In de Reeshof). Bij last is advies deze weg te spoelen en daarna handen te wassen.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 06:22

  De brand aan de #Zevenheuvelenweg te @gemeentetilburg is naar een vierde pand overgeslagen. De brandweer is met zo’n 80 personen ter plaatse, ook worden metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen. Deze worden niet gemeten. Advies is, blijf uit de rook en sluit ramen en deuren.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 05:40

  Geef hulpverleners bij de brand aan de #Zevenheuvelenweg en de daaromliggende wegen te @gemeentetilburg ruimte om hun werk goed te kunnen doen en rijd niet over de slangen heen. Politie zet wegen af.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 05:16

  Aan de #Zevenheuvelenweg te @gemeentetilburg is brand bij drie panden. De brandweer heeft hulp vanuit omliggende regio’s en de luchtmacht. Er is een NL-alert verstuurd waarin bij rookoverlast geadviseerd is om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 03:58

  De omgeving rondom de #Zevenheuvelenweg te @gemeentetilburg is afgezet. Er is sprake van veel rookontwikkeling.Sluit ramen en deuren bij overlast en zet de ventilatie uit.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 03:56

  De brand aan de #Zevenheuvelenweg te @gemeentetilburg is opgeschaald naar grip 2.

 • Update vrijdag 20 september 2019, 03:43

  Aan de #Zevenheuvelenweg te @gemeentetilburg is een zeer grote brand uitgebroken in een industriepand. Meerdere voertuigen aanrijdend.

Wat te doen bij...

Downloads

QandA_Branden_V2.1

QandA_Branden_V2.1 0,05 MB pdf