Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

De Brabant Veilig Week is van start!

maandag 7 oktober 2019, 16:15
De ‘Week van de Veiligheid’ is weer van start. Jaarlijks staat deze week in het teken van veiligheid. Ook in Brabant laten we deze week niet onopgemerkt voorbij gaan. De ‘Brabant Veilig week’ vindt plaats van maandag 7 oktober t/m zondag 13 oktober. Verschillende veiligheidsthema’s worden deze week extra belicht. Zo wordt er aandacht geschonken aan onder andere criminaliteit, gezondheid, brandveiligheid en het creëren van een veilige leefomgeving.

Tijdens deze week willen we de burgers extra attenderen op de verschillende veiligheidsthema’s die spelen binnen hun eigen gemeente. In samenwerking met de Veiligheidsregio, brandweer, politie, GGD, GHOR en vele andere organisaties worden leuke en leerzame activiteiten gehouden. Door het organiseren van activiteiten informeren en enthousiasmeren we de burgers om actief te handelen op de verschillende thema’s.

Activiteiten

Een kleine greep uit de activiteiten die georganiseerd worden rondom de verschillende veiligheidsthema’s:

Crimineel ontbijt

De week is goed begonnen! Burgemeester Depla van Gemeente Breda opende vanochtend de veiligheidsweek tijdens het Crimineel Ontbijt met diverse ondernemers en geïnteresseerde burgers uit de regio. Onder het genot van een broodje en een kopje koffie werden zij voorgelicht over (cyber)criminaliteit. Laat je niet overvallen! Niet in real life, maar wees ook zeker digitaal voorbereid...

Keet in de wijk

In Halderberge is het deze week “keet in de wijk”! Een moderne wagen die als ontmoetingsplek fungeert waardoor burgers en gemeente met elkaar in gesprek kunnen. De hele week zal de keet op verschillende plekken staan in de gemeente Halderberge.

Wasstraat

Om infectieziekten bij basisschoolkinderen te voorkomen, heeft GGD West-Brabant de interactieve methode ‘De Wasstraat’ ontwikkeld. Kinderen in Bergen op Zoom leren deze week spelenderwijs over het nut en de verschillende stappen van handen wassen. 

Brandoefening

Een demonstratieve brandoefening bij afval- en recyclebedrijf Renewi waarin de bezoeker in ‘real life’ wordt meegenomen in het volledige scenario van een incident; van het ontstaan van de brand tot aan de nazorg voor de slachtoffers die verleend wordt. Bedrijven en geïnteresseerden kunnen binnen lopen om de brandoefening bij te wonen.

Brandweer zoekt speurneuzen!

Kinderen van 9 t/m 12 jaar krijgen van de brandweerploeg een rondleiding door de kazerne. Samen een kijkje nemen in bijvoorbeeld de auto’s en de slaapruimte van de brandweermannen- en vrouwen. Team Brandonderzoek geeft een workshop over de veelvoorkomende oorzaken van een brand. Speel daarnaast de online game in het kader van de brandpreventieweken op www.brandweerzoektspeurneuzen.nl en ben even een echte brandonderzoeker!

Programma’s

De gemeenten Bergen op Zoom, Breda en Halderberge hebben een zeer leuk en uitgebreid programma, maar ook veel andere gemeenten organiseren deze week activiteiten in het kader van de ‘Brabant Veilig Week’. Kijk voor de volledige programma’s van iedere gemeente op hun eigen website.

Brandweervloggers

Goed om in de gaten te houden; de bekende brandweervloggers Rick & Richard! Check hun YouTube-kanaal en de special die uitkomt op 12 oktober in de Brabant Veilig Week.