Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Informatie coronavirus

donderdag 27 februari 2020, 19:18
Veiligheidsregio Midden en West-Brabant monitort samen met haar partners continue de actuele situatie rondom het coronavirus in de regio en de omgeving. Iedereen in Nederland: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand. Kijk voor verdere informatie op de sites van het rivm en de rijksoverheid.

Woon je in de provincie Noord-Brabant en heb je vragen over het advies van het RIVM? Kijk dan op de website van het RIVM bij de veelgestelde vragen of bel het publieksinformatienummer 0800-1351. Veelgestelde vragen over de gevolgen van het virus voor het onderwijs, de kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en het openbaar vervoer vind je op Rijksoverheid.nl.For information about the Coronavirus in other languages check the site government.nl.

Archief

Kijk voor eerdere berichtgeving over in het Corona-Archief

22 september: update 14:30 uur

Weekcijfers 16 tot en met 22 september 2020

In de week van 16 tot en met 22 september meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en 13.471 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Voor de derde week op rij is er een sterke toename in het aantal besmettingen. Ook het percentage positieve tests van de GGD testlocaties in afgelopen week ligt met 6,1% flink hoger dan de week ervoor. Het aantal afgenomen testen in de GGD teststraten is nagenoeg gelijk gebleven.  

De provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners, zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, en Groningen. Het grootste aantal besmettingen per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. We zien dat in alle leeftijdsgroepen het aantal besmettingen stijgt. Lees meer in het nieuwsbericht op de site van het RIVM.

21 september: update 18:20 uur

Statement over carnaval 2021 van de drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s

Beste Brabanders,

Aangepast carnaval in 2021

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Het beheerst nog steeds ons dagelijks handelen en denken over de nabije en verdere toekomst. In deze tijd van het jaar betekent dit dat wij, als voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant, ons hebben moeten bezinnen op een aantal evenementen, zoals carnaval. Samen, zoals u dat de afgelopen maanden van ons gewend bent.

Helaas moeten wij vaststellen dat carnaval in Noord-Brabant in 2021 niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn te vieren. Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten... dat zal niet het beeld van 2021 zijn. Als voorzitters kunnen wij niet besluiten dat carnaval niet doorgaat. Net zoals we niet kunnen besluiten dat Kerstmis niet doorgaat. Wel doen wij een appèl op de creativiteit van onze carnavalsverenigingen.

Wij staan midden in onze Brabantse samenleving en weten wat carnaval voor velen van u betekent en wat de tradities zijn. Het staat ook in onze agenda's: 40 dagen voor Pasen. Maar de volksgezondheid staat op nummer één. Altijd. Onbetwistbaar. En de noodverordening die op dat moment van kracht is, is leidend. We weten immers niet hoe het coronavirus zich de komende maanden ontwikkelt.

We zijn en gaan net als de burgemeesters in onze provincie in gesprek met de carnavalsverenigingen en -federatie om hen uit te dagen om met alternatieven te komen. Zoals Sinterklaascomité 's nadenken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden. Wij nodigen hen uit om uiterlijk begin december met hun plannen te komen, zodat eenieder - van organisator tot uitbater tot carnavalsvierder - tijdig duidelijkheid heeft op weg naar carnaval 2021.

We zijn ons er bewust van dat we handelen vanuit de situatie zoals die nu is. We weten niet hoe de situatie over een paar dagen is, over een paar weken, laat staan over een paar maanden. Wij doen daarom wederom een beroep op alle Brabanders: blijf je verstand gebruiken, houd 1,5 meter afstand en houd je aan de bekende hygiënemaatregelen.

Jack Mikkers (voorzitter VR BN)

John Jorritsma (voorzitter VR BZO)

Theo Weterings (voorzitter VR MWB)

18 september: update 16:15 uur

Noodverordening 17 september in gewone taal

Sinds 17 september 2020 is in Midden en West-Brabant een nieuwe Noodverordening van kracht. De wetstekst van die noodverordening is natuurlijk leidend, maar wat betekent de noodverordening in gewone taal? 

De Noodverordening in gewone taal vindt u bij de Downloads rechts van dit artikel. Bekijkt u deze website op uw smartphone? Dan vindt u de noodverordening onderaan op deze pagina.

17 september: update 14:30 uur

Noodverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 17 september

De voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. De noodverordening vindt u bij de Downloads rechts van dit artikel. Bekijkt u deze website op uw smartphone? Dan vindt u de noodverordening onderaan op deze pagina.

Update 16 september 16:50 uur

Gemeenten beslissen vanaf 1 oktober weer over het wel of niet doorgaan kermissen

Vanaf 1 oktober ligt het besluit over het wel of niet doorgaan van kermissen in de regio Midden- en West-Brabant weer bij de gemeenten. Dat heeft het Regionale Beleidsteam van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant besloten. Hierdoor kan het lokaal bestuur, op basis van de actuele lokale situatie COVID-19 en de lokale context, afwegen of een kermis doorgang kan vinden. De noodverordening zal hierop aangepast worden.

Begin augustus zagen we het aantal besmettingen in Midden- en West-Brabant sterk oplopen. Reden voor de voorzitter van de VRMWB om extra maatregelen te nemen om het virus in te dammen en het besluit te nemen om kermissen tot 1 november 2020 geen doorgang te laten vinden. In een gesprek met een delegatie van de kermisbonden is aangegeven dit besluit half september te heroverwegen op basis van de (ontwikkeling van) besmettingen op dat moment.

Jongeren

Het virus is nog steeds aanwezig. Besmettingen met het virus vinden vooral plaats tijdens vakanties en privefeestjes. De beperkingen waarmee we geconfronteerd worden rondom corona treffen ons allemaal. Ook voor jongeren is het lastig hiermee om te gaan. Door kermissen onder voorwaarden toe te staan geven we hen toch iets meer ruimte. Kermissen vinden plaats in de buitenlucht. Hier is de kans op besmetting kleiner, zolang de maatregelen waaronder 1,5 meter afstand in acht worden genomen.

Lokaal maatwerk

Reden voor de VRMWB om het besluit kermissen wel of geen doorgang te laten vinden te herzien en per 1 oktober bij gemeenten te leggen. De gemeente heeft per die datum zelf de bevoegdheid een kermis wel of niet toe te staan en onder welke voorwaarden. Hiermee kan ingespeeld worden op de actuele lokale situatie en kunnen er lokale maatregelen getroffen worden.

Landelijke maatregelen blijven van kracht

Om de gemeenten hierbij te ondersteunen heeft de VRMWB een afwegingskader gemaakt. Door kermissen onder voorwaarden toe te staan, worden de samenleving en ondernemers minder met maatregelen belast.

Wanneer een gemeente besluit dat een kermis kan plaatsvinden blijven de landelijke maatregelen uiteraard van kracht. Denk bijvoorbeeld aan het houden van 1,5 meter afstand. De VRMWB houdt de besmettingscijfers nauwlettend in de gaten. Wanneer blijkt dat het aantal besmettingen sterk toeneemt dan kan de VRMWB alsnog besluiten maatregelen te treffen.

Kermissen die normaliter voor 1 oktober plaatsvinden, kunnen – ondanks dit besluit – geen doorgang vinden. Het voorbereiden en het afgeven van de vergunning vergt – zeker met de maatregelen rondom corona - veel voorbereidingstijd.

Update 15 september 16:15 uur

Weekcijfers 9 tot en met 15 september 2020

Afgelopen week zijn er 8.265 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.  Er zijn in de afgelopen week 92 patiënten door de GGD’en gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Deze week zijn 27 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld. Zie het nieuwsbericht Aantal en aandeel positieve tests stijgt.

In de afgelopen week hebben ruim 195.545 mensen zich laten testen in de GGD teststraten, vorige week waren dit nog 180.182 mensen. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week toegenomen van 2,8% in de voorgaande week naar 3,9%, deze week. Het reproductiegetal is gestegen en ligt op 1,38. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 138 anderen besmetten.  

De in de afgelopen week gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld. Omdat het de kans groot is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Update 8 september 14:00 uur

Weekcijfers 2 tot en met 8 september 2020

Afgelopen week zijn er 5.427 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 1.830 meldingen meer dan het aantal meldingen van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 43 patiënten door de GGD’en gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 14 minder dan vorige week. Deze week zijn 17 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 7 minder dan in de week er voor. Zie het nieuwsbericht stijging aantal nieuw gemelde COVID-19 besmettingen.

In de afgelopen week hebben ruim 180.182 mensen zich laten testen in de GGD teststraten, vorige week waren dit nog 163.572 mensen. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week toegenomen van 2,2% in de voorgaande week naar 2,8%, deze week. Het reproductiegetal is gestegen en ligt op 1,17. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 117 anderen besmetten.  

De in de afgelopen week gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld. Omdat het de kans groot is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Update 1 september: 14:30 uur

Weekcijfers 26 augustus tot en met 1 september

Afgelopen week zijn er 3.597 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 9 meldingen meer dan het aantal meldingen van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 57 patiënten door de GGD’en gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 27 minder dan vorige week. Deze week zijn 24 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 8 minder dan in de week er voor. Zie het nieuwsbericht aantal nieuw gemelde COVID-19 besmettingen stabielIn de afgelopen week hebben ruim 163.000 mensen zich laten testen in de GGD teststraten, ruim 23.000 mensen meer dan de week daarvoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week afgenomen van 2,5% in de voorgaande week naar 2,2%, deze week. Het reproductiegetal ligt rond de 1.
Kijk op https://www.vrmwb.nl/Nieuws/2020/02/27/archief-corona voor eerdere updates van deze pagina.
 • Update Gisteren, 14:41

  De wekelijkse update van het RIVM. In de periode 16 t/m 22 september zijn 13.471 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dit is voor de derde week op rij een sterke toename vh aantal besmettingen. https://bit.ly/2W4hkH0 #corona #alleensamen

 • Update maandag 21 september 2020, 18:22

  Carnaval 2021 kan niet gevierd worden zoals we dat in Brabant gewend zijn te vieren. Dat schrijven de drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s in een statement. Het is te lezen en te downloaden op deze site. https://bit.ly/2W4hkH0 #corona #alleen samen

 • Update donderdag 17 september 2020, 14:43

  De voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft op 17 september een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze leest u op de website van de Veiligheidsregio. #corona #alleensamen https://bit.ly/2W4hkH0

 • Update woensdag 16 september 2020, 16:56

  Vanaf 1 oktober beslissen gemeenten weer over het wel of niet doorgaan van kermissen in de regio Midden- en West-Brabant. Het lokale bestuur kan de afweging maken op basis van de actuele corona-informatie en de lokale situatie. #alleensamen https://bit.ly/2W4hkH0

 • Update dinsdag 15 september 2020, 16:26

  De wekelijkse update van het RIVM. Afgelopen week zijn er 8.265 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 2.838 meldingen meer dan het aantal meldingen van vorige week. Blijf je aan de regels houden. #alleensamen https://bit.ly/2W4hkH0

 • Update dinsdag 8 september 2020, 14:58

  De wekelijkse update van het RIVM. Afgelopen week zijn er 5.427 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 1.830 meldingen meer dan het aantal meldingen van vorige week. Blijf je aan de regels houden. #alleensamen https://bit.ly/2W4hkH0

 • Update dinsdag 1 september 2020, 14:27

  De wekelijkse update van het RIVM is bekend. Afgelopen week zijn er 3.597 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 9 meldingen meer dan het aantal meldingen van vorige week. Blijf je aan de regels houden. #alleensamen https://bit.ly/2W4hkH0

Downloads

20200921 statement voorzitters vr's over carnaval

20200921 statement voorzitters vr's over carnaval 0,03 MB pdf

Noodverordening 17 september 2020 in gewone taal

Noodverordening 17 september 2020 in gewone taal 0,13 MB pdf

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 17 september 2020

Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 17 september 2020 0,29 MB pdf

Aanwijzingsbrief 11 september 2020 leerling- en doelgroepenvervoer

Aanwijzingsbrief 11 september 2020 leerling- en doelgroepenvervoer 0,22 MB pdf

Aanwijzingsbrief 1 september 2020 verlenging maatregelen

Aanwijzingsbrief 1 september 2020 verlenging maatregelen 0,17 MB pdf