Spring naar inhoud
Werving en selectie
Vacature 36 uur Regionaal Reageren voor: 06 december 2023

Afdelingshoofd Risicobeheersing 2x (Gebiedsteam Markiezaten en Hart van Brabant)

Werk doen dat ertoe doet? 
Bij Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant kan dat. Als afdelingshoofd gebiedsteam risicobeheersing ben je samen met je afdeling verantwoordelijk voor een veilige leefomgeving. Dankzij jouw vermogen om mensen te verbinden en jouw daadkracht, weet jij het beste uit je mensen te halen. Is dit een interessante functie voor jou? We zijn op zoek naar twee afdelingshoofden: voor gebiedsteam Markiezaten en voor gebiedsteam Hart van Brabant. 
 

Over Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 
Bij het waarborgen van de veiligheid in onze regio komt veel kijken. Daarom doen we dit niet alleen. Hiervoor werken 24 gemeenten, de brandweer, politie, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), het Openbaar Ministerie en nog veel meer vaste partners samen. Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is dan ook een netwerkorganisatie. Samen bereiden we de samenleving binnen onze regio voor op (ongekende) risico’s. 

Over de gebiedsteams Risicobeheersing  
De sector Risico- en Crisisbeheersing (RBCB) kent 3 gebiedsteams Risicobeheersing, namelijk Markiezaten, De Baronie en Hart van Brabant. De werkzaamheden van Risicobeheersing bestaan voornamelijk uit advisering en toezicht in het kader van omgevingsveiligheid. Hierbij passen we onze visie op risicogericht adviseren toe. We richten ons daarbij niet alleen op gemeenten maar ook op andere partijen zoals architecten, bouwers, bedrijven, organisatoren van evenementen en inwoners. Elk gebiedsteam bestaat uit 15 tot 20 fte.  

Binnen de sector RBCB zijn naast de gebiedsteams ook de afdelingen Crisisbeheersing, Bevolkingszorg en Industriële Veiligheid gepositioneerd. Medewerkers van de gebiedsteams hebben nauwe samenwerking met deze afdelingen op inhoudelijke thema’s. De sector ontwikkelt tot een wendbare kennis- en netwerkorganisatie met een bredere risicobril, ook voor nieuwe risico's. Wij bewegen mee met veranderende ontwikkelingen in de omgeving zoals de Omgevingswet. Onze mensen werken op basis van eigen verantwoordelijkheid en eigenaarschap. 
 

Wat ga je doen? 
Als afdelingshoofd van een gebiedsteam geef je op inspirerende en verbindende wijze (integraal) leiding aan professionals die zich bezighouden met omgevingsveiligheid. Je haalt het beste uit je afdeling. Je hebt continue aandacht voor ontwikkeling van vakmanschap. Je stimuleert eigenaarschap.  

Je zorgt ervoor dat teamleden elkaar kennen, elkaars kwaliteiten benutten en integraal samenwerken. Zowel binnen de afdeling als met andere organisatieonderdelen. Daarnaast denk je als afdelingshoofd mee over de koers van de sector RBCB en over ontwikkelingen die op ons afkomen. 

 • Je ziet toe op de (tijdige) uitvoering van de in het jaarplan van de afdeling opgenomen werkzaamheden en draagt bij aan de drijfveren en ambities van de Veiligheidsregio MWB; 
 • Je bewaakt vanuit een helicopterview de belangen van de gehele organisatie naar buiten; 
 • Je speelt in op externe ontwikkelingen, ondersteund door de adviezen van je medewerkers; 
 • Je levert een actieve bijdrage aan organisatie-brede projecten en of programma’s. 
 • In goede samenwerking met collega’s zorg je voor actuele en optimale managementinformatie; 
 • Je zorgt, samen met de afdeling en in (goede) afstemming met anderen, dat de organisatie ‘in control’ is.  
 • Je draagt de kernwaarden van de organisatie uit. Je verduidelijkt, versimpelt, verbindt en versterkt. Je geeft het juiste voorbeeld in gedrag. 

Wat breng je mee? 
Je bezit een verbindende persoonlijkheid en bent daarmee in staat om vanuit de inhoud oprechte belangstelling te tonen. Met een flexibele leiderschapsstijl weet je een eenheid te vormen in de afdeling. Hierbij neem je collega’s mee in de ontwikkelingen. Je nodigt de medewerkers uit tot het nemen van initiatief en eigen verantwoordelijkheid. Je geeft ruimte en richting tegelijk en bent daar transparant en consequent in. Je ontvangt en geeft makkelijk feedback. Daarbij heb je een visie op het vakgebied en weet je deze te koppelen aan de koers van de organisatie. Je bent in staat om de vertaalslag te maken naar de werkzaamheden- en processen van de afdeling. 

Daarnaast neem je mee:

 • HBO-plus/academisch werk- en denkniveau (aantoonbaar met diploma);
 • Bij voorkeur ervaring als een integraal verantwoordelijk leidinggevende;
 • Affiniteit met het veiligheidsdomein/ werkveld van de brandweer en veiligheidsregio;
 • Bij voorkeur actuele inhoudelijke vakkenniskennis van beleids- en bedrijfsvoeringprocessen, HR- en verandermanagement;
 • Inzicht in politiek-bestuurlijke verhoudingen;
 • Je bent doortastend en resultaatgericht;
 • Je bent een actieve netwerker, onderhoudt bestaande netwerken, bouwt deze uit en ontwikkelt nieuwe relevante netwerken.


 

Dit bieden wij 
Als afdelingshoofd van een gebiedsteam werk je in een wereld waarin geen dag hetzelfde is. Samen met het team maak jij het verschil. Je draagt bij aan de veiligheid in onze regio, nu en in de toekomst.  

 • Een functie voor 36 uur per week;   
 • Een salaris binnen schaal 12 (max. € 6.544,- bruto per maand bij 36 uur);   
 • Een Individueel Keuze Budget (18,63% van je salaris) dat je kunt laten uitbetalen of kunt inzetten voor flexibele arbeidsvoorwaarden;   
 • Tijd- en plaats onafhankelijk werken. We zoeken een afdelingshoofd voor district Markiezaten waarbij de medewerkers op verschillende locaties werken (Roosendaal en Bergen op Zoom) én voor district Hart van Brabant waarbij de medewerkers werken in (Tilburg en, Waalwijk). Vergaderen doen we via Teams of op een van onze locaties in de regio; 
 • Een thuiswerkvergoeding van € 3,- per dag en budget om jouw thuiswerkplek goed in te richten. 

Afdelingshoofd Risicobeheersing 2x (Gebiedsteam Markiezaten en Hart van Brabant)

Wij leren je graag kennen 
Heb je naar aanleiding van onze vacature nog vragen? Dan kan je bellen of mailen met Marcel Appeldoorn, sectormanager RB/CB (06-10907630/ [email protected]). Voor algemene vragen over de sollicitatieprocedure of werken bij de Veiligheidsregio kan je mailen naar [email protected] 

Solliciteren kan heel eenvoudig via onderstaande button tot uiterlijk 6 december 2023. We zien je cv en motivatie graag tegemoet. Na ontvangst nemen we zo snel mogelijk contact met je op.  

De eerste gesprekken vinden plaats op 14 en 21 december 2023 Naast de gesprekken maakt een assessment deel uit van het selectieproces.