Spring naar inhoud
Groepsfoto collega's en partners VRMWB
Vacature Breda Reageren voor: 31 mei 2024

Stagiair Bevolkingszorg

Voor de afdeling Bevolkingszorg zijn wij op zoek naar een HBO/WO (afstudeer)stagiair die gaat onderzoeken op welke manier de 24 gemeenten in onze veiligheidsregio gemeentelijke crisisbeheersing hebben georganiseerd. De opdracht start in september 2024 voor een periode van 5 maanden.

Wat is de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB)?

De VRMWB is een netwerkorganisatie waar 24 gemeenten, de brandweer, de politie, de Geneeskundige Hulpverlening Organisatie in de Regio (GHOR) en het Openbaar Ministerie samen werken aan veiligheid en veerkracht. VRMWB is een krachtige en gerespecteerde hulpdienst. Met onze brandweer, crisisteams en centralisten staan wij 24/7 klaar om hulp te bieden. Samen met onze collega hulpverleners en de gemeenten hebben we een krachtige crisisorganisatie staan.

De VRMWB heeft ongeveer 2.000 medewerkers. Het grootste deel bestaat uit brandweervrijwilligers en beroepsbrandweerlieden. Daarnaast hebben we collega's die zich specifiek bezighouden met brandrisicobeheersing en brandveilig leven, industriële veiligheid, crisisbeheersing en bedrijfsvoering. Ook de brandweercentralisten op de meldkamer, interne en externe piketfunctionarissen en de vrijwilligers van de Risk Factory in de Dongecentrale maken deel uit van de Veiligheidsregio.

Wat gebeurt er op de afdeling Bevolkingszorg

Een grote (asbest-)brand of een groot verkeersongeval, de crisisnoodopvang van vluchtelingen en de aanpak van een pandemie. Allemaal voorbeelden van incidenten waarbij de Veiligheidsregio een rol speelt in het oplossen of het bestrijden van de effecten. Naast brandweer, politie en geneeskundige diensten, komen ook gemeenten in actie. Dit noemen we Bevolkingszorg. 

Bevolkingszorg zorgt bijvoorbeeld voor opvang als getroffenen dit niet zelf kunnen organiseren. Dat de omgeving veilig is, denk aan schade aan gebouw of milieu. En dat er voor de getroffen gemeente een plan ligt van wat er allemaal moet gebeuren als de hulpdiensten weg zijn.  Zie ook: Wij zijn bevolkingszorg (youtube.com)

In onze veiligheidsregio werken de 24 gemeenten steeds meer samen aan bevolkingszorg. De afdeling bevolkingszorg bij de veiligheidsregio ondersteunt gemeenten bij deze taken, vóór, tijdens en na een incident. Bevolkingszorg is sterk in ontwikkeling, zowel regionaal als landelijk. Onze uitdagingen zijn divers: van de doorontwikkeling van onze regionale bevolkingszorgorganisatie, uitvoering van landelijke kaders op het gebied van regie en kwaliteit en aansluiting bij multidisciplinaire ontwikkelingen op het gebied van crisisbeheersing.  

De afdeling 

Bevolkingszorg is een klein team van 7 collega’s. We werken nauw samen met de collega’s uit de 24 gemeenten (die samenwerken  in 3 districten) én de collega’s van Crisisbeheersing. Bevolkingszorg is onderdeel van de sector Risico-en Crisisbeheersing bestaande uit totaal zo’n 100 collega’s.  

Wat is de opdracht?

Een gemeente kan voor heel veel verschillende soorten crises komen te staan. In sommige gevallen hebben de veiligheidsregio en andere hulpdiensten geen rol. Denk aan een hack of een zedenzaak. Ook daar moeten gemeenten zich op voorbereiden. Dan gaat het niet om Bevolkingszorg, maar om gemeentelijke crisisbeheersing. Het Algemeen Bestuur VRMWB heeft hiervoor een aantal uitgangspunten vastgesteld. De verdere invulling is aan de gemeenten zelf. Je opdracht bestaat uit het onderzoeken hoe gemeenten de eigen crisisbeheersing hebben georganiseerd en of zij voldoen aan de hiervoor vastgestelde uitgangspunten. 

Vragen? 

Heb je nog vragen over de opdracht mag je altijd contact opnemen met Cindy de Jongh (06-83561750), afdelingshoofd Bevolkingszorg. Wacht niet te lang met reageren. De vacature sluit zodra we een geschikte kandidaat hebben gevonden. 

Wat bieden we?

Naast een stagevergoeding, de mogelijkheid om ervaring op te doen binnen een werkveld dat volop in ontwikkeling is. Je bouwt een groot netwerk op in de regio Midden- en West-Brabant en leert de wereld achter de brede rol van gemeenten bij incidenten en crises (nog beter) kennen.  

Wat zoeken we?

Wij vragen 

  • HBO/WO werk- en denkniveau. 

  • Affiniteit met rampenbestrijding en crisisbeheersing, gemeentelijke processen in het algemeen en Bevolkingszorg in het bijzonder. 

  • Sterke communicatieve vaardigheden in woord en schrift. 

  • Initiatief, inlevingsvermogen en een sterk analytisch vermogen. 

  • Gevoel voor verhoudingen, oog voor de verschillende belangen van onze gemeenten. 

  • Pragmatische, flexibele en resultaatgerichte houding. 

  • Enthousiasme en een gezonde dosis humor. 

Contactpersoon

Reageren kan heel eenvoudig via onderstaande button. We zien je (korte) motivatie graag tegemoet. Na ontvangst nemen we zo snel mogelijk contact met je op.