Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Brand recycler kunstgrasmatten Dongen onder controle

donderdag 11 oktober 2018, 18:35
Donderdagavond woedde er een grote brand bij TUF recycling in Dongen.

De brandweer schaalde hoog op en zette alles in om de brand uiteindelijk na middernacht onder controle te krijgen. Ook burgemeester Starmans van Dongen bezocht het terrein. Hieronder een aantal statements van de burgemeester en een update van de brandbestrijding.

Verklaring burgemeester Marina Starmans vrijdag 11 oktober 01:00 uur

Beste inwoners,

Vanavond heeft een heftige brand plaatsgehad bij TUF Recycling BV. De brand is onder controle. Er is nu sprake van een smeulende brand. Het NL-alert is opgeheven.

Zojuist heb ik de hulpverleners ter plaatse bedankt voor hun grote inzet. De brandweer heeft voorkomen dat de brand vanuit de loods is overgeslagen naar kunstgrasmatten in de buitenruimte en naar omliggende bedrijven.

De brand heeft grote zwarte rookwolken, stank en neerslag van roet veroorzaakt. Uw veiligheid en gezondheid was vanavond ons belangrijkste aandachtspunt. 

Een eerste meting door de brandweer geeft aan dat de neerslag niet anders is dan bij andere, reguliere branden. Er is geen sprake van bijzondere gevaarlijke stoffen in de roetneerslag. De brandweer blijft nog enkele dagen ter plaatse voor laatste werkzaamheden en controles.

Vanaf nu richten we onze speciale aandacht ook op de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? De oorzaak van de brand wordt onderzocht. En: wat zijn de gevolgen? 

TUF Recycling is een bedrijf dat al geruime tijd in het nieuws is. Zoals ook in de voorbije weken en maanden, zullen we in overleg met adviseurs, partners en betrokken instanties er alles aan doen om samen te komen tot een zo effectief mogelijke oplossing voor de complexe problematiek bij TUF Recycling.

Burgemeester Marina Starmans

Gemeente Dongen 

Statement burgemeester donderdag 11 oktober 2018: 21:30 uur.

Beste inwoners,

De brand bij TUF Recycling BV heeft onze grootste aandacht.

Wij doen er alles aan om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Uw gezondheid is voor ons het belangrijkste. Volg de adviezen op van de hulpverleners. Ga niet ter plaatse kijken. Geef de hulpverleners alle ruimte om hun belangrijke werk te doen. Er is sprake van hevige rookontwikkeling. Sluit uit voorzorg ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit. Door de windrichting verspreiden de rookwolken zich over de wijk West 1 en een deel van West 2. De sportclubs langs de Kanaaldijk zijn ingelicht om niet te gaan sporten vanavond.

De exacte samenstelling van de rook wordt nader onderzocht door experts. De brand is ontstaan in de loods van de kunstgrasverwerker aan de Vierbundersweg. De inzet van de brandweer richt zich op het voorkomen van het overslaan van de brand. Zowel naar kunstgrasmatten op het buitentterrein als naar omliggende bedrijven. De brandweer verwacht dat het bestrijden van de brand aanzienlijke tijd gaat duren.

Nogmaals: Houd deuren en ramen gesloten en ga niet kijken naar de brand. Hou de communicatie van de gemeente Dongen (Facebook, Twitter, www.dongen.nl) en www.vrmwb.nl in de gaten. 

Nadere informatie volgt.

Burgemeester Marina Starmans Gemeente Dongen

Eerder vanavond is een Nl-alert uitgegaan met het verzoek aan bewoners die last hebben van de rook de ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Op verzoek van de brandweer is eveneens het verzoek aan de inwoners gedaan niet naar de brand te gaan kijken. Dit omdat de hulpverleners mogelijk gehinderd worden bij het uitvoeren van hun werk.

De rook trekt over de stad Dongen en de A59 richting Geertruidenberg. Zelf in Gorinchem is de rook te zien. De brandweer probeert met man en macht te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt. Vooralsnog zijn er geen exrta giftige stoffen gemeten anders dan die zowiezo al in de rook zitten.

Rond 21 uur lijkt de rook wat minder te worden. De brand is ook niet overgeslagen naar de buurpanden. Wel blijft de brandweer alert en blijft blussen. Nu de rook is afgenomen komen mogelijk meer stoffen vrij. De brandweer blijft metingen verrichten maar ziet geen aanleiding extra maatregelen te treffen.

Na langdurige blussing van de loodsen mag rond 12 uur middernacht gezegd worden dat de brand onder controle is. Dat is wat anders dan brandmeester. 

De matten bestaan voor 80% uit zand en voor 20% uit polypropeen en een fractie rubber. Verbrandingsproducten zijn koolstofdioxide, koolstofmonoxide en roet.

Vragen en antwoorden: wat te doen na een brand?

Kijk voor de meest gestelde vragen op de website van gemeente Dongen.

 • Update vrijdag 12 oktober 2018, 01:37

  Einde berichtgeving rondom brand bij TUF Recycling B.V. door Veililgheidsregio Midden- en West-Brabant. #dongen #kunstgras

 • Update vrijdag 12 oktober 2018, 01:10

  Verklaring van burgemeester Marina Starmans is te lezen op: http://bit.ly/2PuUCUj #dongen #kunstgras

 • Update vrijdag 12 oktober 2018, 00:40

  Wat te doen na een brand? Vragen en antwoorden: http://bit.ly/2PuR2cP #dongen #kunstgras

 • Update vrijdag 12 oktober 2018, 00:06

  NL Alert meldt het volgende: Einde alarmering. Brand Dongen onder controle. Nablussen duurt enkele dagen. Informatie op: www.vrmwb.nl #dongen #kunstgras

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 22:50

  Bij het blussen van de brand #dongen zijn 11 tankautospuiten, 3 hoogwerkers, 2 grootwatertransport voertuigen en 2 schuimblusvoertuigen ingezet. Momenteel vindt een intensieve blussing plaats.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 22:44

  De omgevingsdienst doet onderzoek naar de roetdeeltjes en de vrijgekomen rook. Ook wordt momenteel onderzoek gedaan naar wat de gevolgen zijn voor de bereikbaarheid van het gebied.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 22:43

  De brand bij TUF recycling B.V. is onder controle. Er is op dit moment sprake van een smeulende brand. Er is geen sprake van risico op overslag van de brand naar omliggende bedrijven/gebieden.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 22:19

  Brandweer start met langdurig en intensief blussen met water bij brand TUF #dongen. Duurt ongeveer een uur. Dit om problemen (oplaaien van vuur door uitelkaar trekken van matten) bij het nablussen te beperken.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 21:55

  ‘De brand bij TUF heeft onze grootste aandacht’ zegt burgemeester Marina Starmans van Dongen. Voor de complete tekst van het statement zie http://bit.ly/2NBMT54

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 21:35

  Bij de brand #dongen komen schadelijke stoffen vrij van rook en het verbrande materiaal. De stoffen verbranden door de hitte. Hoewel rook en het restmateriaal zowiezo schadelijk zijn volgen er geen extra maatregelen anders dan de #blijfuitderook #ramendeurendicht waarschuwing.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 21:03

  De rook bij de brand #dongen is afgenomen. Brandweer blijft wel actief en alert en metingen verrichten. http://bit.ly/2NBMT54

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 20:03

  Brandweer probeert uitbreiding brand #dongen te voorkomen. De rook trekt nog over Dongen via de A59 richting Geertruidenberg. #blijfuitderook advies geldt nog.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 19:32

  Het is een crime voor de hulpverleners om bij de brand in #dongen te komen. Geef hulpverleners de ruimte!

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 19:22

  De rook door brand #dongen trekt over de A59 richting Geertruidenberg. Mensen die last hebben mogen ramen/deuren sluiten en ventilatie uitzetten.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 18:44

  Vlammen en zwarte rookpluimen zijn zichtbaar bij brand @gemeente_dongen. Betreft recyclebedrijf van kunstgrasmatten. #blijfuitderook. Sluit bij overlast ramen/deuren en zet ventilatie uit.

 • Update donderdag 11 oktober 2018, 18:37

  Grote brand gemeld bij bedrijf aan De Schacht in @Dongen.