Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Je hebt onlangs wel / niet een doosje jodiumtabletten ontvangen. Wij begrijpen dat je wellicht nog extra vragen hebt.

De kans op een stralingsongeval is heel klein, maar het in huis hebben van jodiumtabletten zorgt voor tijdwinst tijdens een stralingsincident. Het innemen van jodiumtabletten is, naast schuilen en evacueren, namelijk een van de drie directe maatregelen die (eventueel gezamenlijk) kunnen worden ingezet ten tijde van een stralingsincident. Inname is effectief voorafgaand of vlak na (verwachte) blootstelling aan radioactief jodium. Jodiumtabletten verminderen de opname van radioactief jodium in de schildklier en daarmee vermindert ook de kans op het ontstaan van schildklierkanker als gevolg van het stralingsincident.

Waarom krijg ik nu jodiumtabletten?

Inwoners tot en met 40 jaar die in de eerste ring wonen (20 kilometer van een kerncentrale) van de Belgische kerncentrale Doel, ontvangen nieuwe jodiumtabletten. In de zomer van 2021 gaat het alleen om de gehele gemeente Woensdrecht en inwoners in gemeente Roosendaal wonend in postcodegebied 4725. De jodiumtabletten die nu worden verspreid, vervangen de tabletten die eerder zijn verspreid tussen 2010-2015. Hiervan verstrijkt in september 2021 de houdbaarheidsdatum.

Waarom krijg ik nu geen jodiumtabletten?

Gemeente Bergen op Zoom en de rest van gemeente Roosendaal (buiten de kern Wouwse Plantage) vallen ook binnen de eerste ring, maar daar hebben inwoners in 2017 al nieuwe jodiumtabletten ontvangen. Nieuwe verspreiding is in deze gemeenten dus niet nodig. De houdbaarheidsdatum hiervan is nog niet verstreken. Heb je de jodiumtabletten niet meer in huis of nooit gekregen en denk je hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan contact op met je gemeente.

Doosje Jodiumtabletten

Voor wie zijn jodiumtabletten bedoeld?

De jodiumtabletten zijn bedoeld voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Alle mensen tot en met 40 jaar die binnen de eerste ring van één van de volgende kerncentrales: Borssele, Doel of Emsland wonen, ontvangen in juli 2021 jodiumtabletten. Met uitzondering van de gebieden van Roosendaal (buiten de kern Wouwse Plantage) en de gemeente Bergen op Zoom, deze hebben in 2017 jodiumtabletten ontvangen. Mensen tot 18 jaar in de tweede ring (20-100 kilometer van een kerncentrale) hebben in 2017 jodiumtabletten ontvangen. Iedereen die op een afstand van meer dan 100 kilometer van een kerncentrale woont, ontvangt geen jodiumtabletten. De overheid adviseert alle zwangere vrouwen binnen een straal van 100 kilometer om ook over jodiumtabletten te beschikken. Zij kunnen die zelf aanschaffen.

Landkaart met straal rondom kerncentrales

Wanneer moet ik jodiumtabletten innemen?

Jodiumtabletten hebben uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment worden ingenomen. Inname van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer daadwerkelijk een lozing met radioactief jodium uit de kerncentrale verwacht of gemeld wordt, en als je op een plek bent waar de radioactieve wolk met radioactief jodium naartoe komt. Neem de tabletten daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid.

Hoe kom ik aan jodiumtabletten?

De jodiumtabletten zijn sinds 2017 bij online drogisterijen en (een selectie) van apotheken eenvoudig aan te schaffen. Zij hebben de jodiumtabletten in huis of kunnen dit voor je bestellen. De adviesprijs hiervoor bedraagt 2,95 euro. Kaliumjodide is de officiële benaming voor jodiumtabletten. Zwangere vrouwen en andere personen die (extra) jodiumtabletten willen aanschaffen, kunnen daar jodiumtabletten verkrijgen of online zoeken op ‘kaliumjodide’.

Doosje Jodiumtabletten

Waar kan ik mijn oude jodiumtabletten inleveren?

De oude jodiumtabletten kunt u inleveren bij uw apotheek of bij het chemisch afval bij de milieustraat van uw gemeente.

Heb je nog meer vragen?

Het ministerie van VWS staat klaar voor al uw vragen over jodiumtabletten.
Ga naar de websitewww.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl (incl. contactformulier voor e-mail)
of stel vragen via telefoonnummer 1400 (op werkdagen tussen 08.00 – 20.00 uur).