Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Je hebt onlangs wel / niet een doosje jodiumtabletten ontvangen. Wij begrijpen dat je wellicht nog extra vragen hebt.

Het innemen van jodiumtabletten is, naast schuilen en evacueren, een van de drie directe maatregelen die (eventueel gezamenlijk) kunnen worden ingezet ten tijde van een stralingsincident. Inname is effectief voorafgaand of vlak na (verwachte) blootstelling aan radioactief jodium. Jodiumtabletten verminderen de opname van radioactief jodium in de schildklier en daarmee vermindert ook de kans op het ontstaan van schildklierkanker als gevolg van het stralingsincident.

De hele regio Midden- en West-Brabant komt in aanmerking voor jodiumtabletten omdat onze 26 gemeenten binnen een straal van 100 km van kerncentrale Doel liggen.

Waarom krijg ik nu jodiumtabletten?

Je krijgt in oktober 2017 jodiumtabletten toegestuurd als 1). je woonachtig bent in de 0-20 kilometerzone rondom een kerncentrale (m.u.v. gemeente Bergen op Zoom en Woensdrecht) en je huishouden bestaat uit één of meer personen van 40 jaar of jonger. Omdat de gemeente Roosendaal deels in deze zone valt, geldt dit voor alle tot de doelgroep behorende huishoudens in die gemeente. 2). je woonachtig bent in de 20-100 kilometerzone rondom een kerncentrale en je huishouden bestaat uit één of meer personen tot 18 jaar.

Waarom krijg ik nu geen jodiumtabletten?

De inwoners van de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht krijgen in oktober 2017 géén jodiumtabletten toegezonden. In deze gemeenten zijn de jodiumtabletten in 2013 al verspreid. Heb je deze niet meer in huis of nooit gekregen en denk je hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan contact op met je gemeente.

Voor wie zijn jodiumtabletten bedoeld?

De jodiumtabletten zijn bedoeld voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Deze mensen zijn verdeeld in twee groepen: 1). mensen tot en met 40 jaar die binnen de 0-20 kilometerzone (hemelsbreed) rondom een kerncentrale wonen (de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Roosendaal) en 2). kinderen tot 18 jaar die binnen de 20 – 100 kilometerzone (hemelsbreed) rondom een kerncentrale wonen (alle overige gemeenten in Midden- en West-Brabant).

Wanneer moet ik jodiumtabletten innemen?

Jodiumtabletten hebben uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment worden ingenomen. Inname van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer daadwerkelijk een lozing met radioactief jodium uit de kerncentrale verwacht of gemeld wordt, en als je op een plek bent waar de radioactieve wolk met radioactief jodium naartoe komt. Neem de tabletten daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid.

Hoe kom ik aan jodiumtabletten?

Je kunt de jodiumtabletten zelf kopen bij apotheken en drogisterijen bij jou in de buurt. Zij kunnen de jodiumtabletten voor je bestellen. De adviesprijs hiervoor bedraagt €2,95. Woon je in de gemeenten Bergen op Zoom of Woensdrecht? Neem dan contact op met de gemeente. Zij verstrekken gratis jodiumtabletten. www.bergenopzoom.nl, www.woensdrecht.nl.

Heb je nog meer vragen?

Het ministerie van VWS staat klaar voor al je vragen over jodiumtabletten. Website: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl (incl. contactformulier voor e-mail) Publieksinformatienummer: 1400 Whatsapp: 06 5500 1400 Twitter: @rijksoverheid

Het ministerie van VWS staat klaar voor al uw vragen over jodiumtabletten

Website: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl (incl. contactformulier voor e-mail)

Publieksinformatienummer: 1400

Whatsapp: 06 5500 1400

Twitter: @rijksoverheid