Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Wat te doen bij... Uitval stroom en ICT

Water uit de kraan, verwarming, licht, internet; we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. De kleinste storing ervaren we al als vervelend. Laat staan als er één of meer voorzieningen langer uitvallen. Dat kan voor flinke overlast en problemen zorgen. Thuis, in ziekenhuizen of zorginstellingen, bij bedrijven en in het verkeer. Weet daarom hoe je je hierop voorbereidt.

Stroom

Stroomuitval leidt tot ongemakken die groter worden naarmate de storing langer duurt. Bij een grote stroomstoring zitten duizenden huishoudens tegelijk zonder elektriciteit. Ook de verwarming kan uitvallen.

ICT

Stroomuitval leidt vaak tot computerstoringen. De gevolgen zijn ingrijpend, omdat veel sectoren afhankelijk zijn van ICT. Communicatieverbindingen vallen weg, betalingsverkeer is onmogelijk en bedrijven en dienstverleners zijn onthand. Een plaatselijke storing veroorzaakt al snel een kettingreactie.

Telefoonverkeer

Ook het telefoonverkeer raakt ontregeld door stroomuitval. Zendmasten kunnen uitvallen en mobiel bellen is vaak onmogelijk. Alarmnummer 112 blijft altijd bereikbaar, dankzij een noodnet.

Informatie

De overheid wil je snel en goed informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, Twitter, deze website en rampenzender Omroep Brabant. Raadpleeg bij een kortstondig storing de website van je nutsbedrijf.

hoogspanningsmast

1. Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

  • Zorg dat je een noodpakket in huis hebt, inclusief radio op batterijen, zaklamp, kaarsen, lucifers, warmhouddekens en houdbaar voedsel.
  • Als je echt afhankelijk bent van stroom, kun je een noodaggregaat aanschaffen.
  • Noteer belangrijke telefoonnummers: het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 (gratis) en het storingsnummer van je stroomleverancier.

Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.

2. Wat doen overheid en nutsbedrijf bij een grote storing?

Enexis is in Midden- en West-Brabant leverancier van gas en elektriciteit. Brabant Water levert in de meeste gemeenten drinkwater; in een enkele gemeente is Evides de drinkwaterleverancier. Deze nutsbedrijven beschikken over noodplannen voor het geval zich een storing voordoet. Zij moeten de problemen dan zo snel mogelijk oplossen.

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de gemeenten en genoemde nutsbedrijven werken intensief samen om in het geval van een storing voortvarend te kunnen optreden. De plannen zijn er op gericht om de gevolgen van een langdurige uitval zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt bepaald welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom, wanneer de stroom voor langere tijd zou uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet. Bij extreme situaties kan het ook zijn dat er opvanglocaties worden geregeld.

Wanneer een storing groter is of langer duurt, komen ook de hulpdiensten in actie. Maar ook zij kunnen getroffen worden door de storing, doordat bijvoorbeeld telefoon- en andere verbindingen uitvallen. Hun eerste zorg is dan om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven en de belangrijkste spoedeisende hulp aan burgers te bieden.

Informatie

De overheid doet er alles aan om jou zo snel en goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, via Twitter, via de calamiteitenzender Omroep Brabant en uiteraard via deze website. Bij kortstondige storingen kun je het beste de website van je nutsbedrijf raadplegen.

3. Wat kan ik doen tijdens een stroomstoring?

  • Meld de storing bij het gratis Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Bel niet naar 112.
  • Ga niet onnodig bellen om overbelasting van het telefoonnet te voorkomen en om je batterij zo lang mogelijk opgeladen te houden.
  • Stem bij een langdurige storing af op calamiteitenzender Omroep Brabant (bijvoorbeeld in je auto).
  • Laad je mobiele apparatuur op in de auto of buiten het getroffen gebied.
  • Laat je koelkast en vriezer zo lang mogelijk dicht en haal stekkers van apparaten uit het stopcontact.
  • Houd bij kou de warmte zoveel mogelijk binnen. Gebruik alleen de kleinste ruimte.
  • Kijk of er mensen in je omgeving zijn die hulp nodig hebben