Sluiten
Logo Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Ziektegolven

Wanneer veel mensen tegelijk ziek zijn als gevolg van een besmettelijke infectieziekte, spreken we van een ziektegolf of epidemie.

Wist je dat een groot deel van de tien meest voorkomende ziekten in Nederland infectieziekten zijn en dat die erg besmettelijk kunnen zijn. Er zijn verschillende soorten ziekten die de gezondheid kunnen bedreigen. De ernst van de ziekte en het aantal zieke personen is steeds anders. Het ligt er bijvoorbeeld aan of mensen al een bepaalde bescherming hebben opgebouwd tegen een ziekte. Voor een aantal ziekten bestaan inentingen, waardoor deze minder voorkomen of zelfs verdwenen zijn. Maar er kunnen ook nieuwe infectieziekten ontstaan, zoals een nieuw soort griep. Infectieziekten kunnen door mensen worden overgebracht, maar soms ook door dieren. Daarnaast kunnen mensen een infectieziekte uit het buitenland ‘meebrengen’.

arts met spuit

1. Informatie

  • Wanneer in Midden- en West-Brabant sprake is van een dreigende uitbraak van een infectieziekte, kun je voor meer informatie terecht op www.ggdwestbrabant.nl en op www.ggdhvb.nl.
  • Informatie over de bestrijding van infectieziekten vind je ook bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM): www.rivm.nl.
  • Wanneer een ziektegolf of epidemie uitbreekt, geeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) nadere informatie.
  • In voorkomende gevallen wordt informatie verstrekt via de calamiteitenzender van Omroep Brabant

2. Wat is het gevaar?

Een ziektegolf kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Artsen en verpleegkundigen krijgen het erg druk. Wanneer veel mensen ziek zijn en niet naar hun werk kunnen, krijgen ook bedrijven daar last van. Die kunnen hun werk dan niet meer goed doen. Een gevolg kan ook zijn dat het openbaar vervoer minder vaak rijdt of misschien stil komt te liggen.

3. Wat kan ik doen tijdens een ziektegolf?

Zelf een ziektegolf voorkomen kun je niet. Maar je kunt wel helpen om de kans op besmetting of uitbreiding van de ziekte zo klein mogelijk te maken. Dat doe je in elk geval door de volgende hygiënemaatregelen in acht te nemen:

  • Gebruik altijd papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg.
  • Houd bij het niezen en hoesten je hand voor je mond en hoest tegen de binnenkant van je arm.
  • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik, en gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes. 

Heb je familie, vrienden of buren die zich niet of minder goed kunnen redden? Kijk dan naar hen om en zorg dat ook zij zijn voorbereid. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden of buren zodat zij je kunnen helpen om voorbereid te zijn.