Spring naar inhoud
Nieuws 3 minuten leestijd 01 januari 2024

Beheersbare jaarwisseling ‘23/’24

De jaarwisseling 2023/2024 is relatief goed en beheersbaar verlopen, dit mede dankzij de paraatheid en inzet van alle hardwerkende hulpverleners. Ook de langdurige voorbereidingen hebben ervoor gezorgd dat zij goed hun werk konden doen. Alle hulpdiensten spreken dus van een intensieve, maar beheersbare jaarwisseling. 

Het was druk bij de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen, vooral in Tilburg en Breda. Daarbij gaat het om vuurwerkslachtoffers, maar bijvoorbeeld ook om patiënten door te veel alcoholinname. In bepaalde gebieden heeft de politie helaas ook moeten optreden en zijn er enkele aanhoudingen verricht. De brandweer was vooral nodig bij relatief kleine incidenten, niet meer of minder dan gemiddeld tijdens een oudejaarsdag en nieuwjaarsnacht. Het ging vaak om branden, zoals containerbranden en relatief veel autobranden. In totaal registreerde de meldkamer 155 brandweeruitrukken.

Meldingen konden veelal met kleine inzetten opgelost worden. De brandweerinzetten zijn over het algemeen ook in een gemoedelijke sfeer verlopen. De meldkamer zat in een piek tussen 23:00 en 03:00. Het was druk, maar we konden het aantal telefoontjes naar het spoednummer goed aan.

Geweld brandweerhulpverleners

Er is één melding van agressie of geweld tegen brandweerpersoneel gemeld in onze regio tijdens de jaarwisseling. Bij deze melding ging het om een kleine buitenbrand waarbij helaas vuurwerk werd gegooid naar brandweermensen. De ervaring leert dat de komende uren/dagen nog meldingen en/of aangiften kunnen volgen.

Theo Weterings, voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant:

“De hulpdiensten hebben ook dit jaar gezorgd dat wij veilig oud en nieuw konden vieren. De voorbereidingen en hun volle inzet afgelopen maanden, dagen en in de nieuwjaarsnacht maken dat velen van ons terugkijken op een goede jaarwisseling in onze regio. Al blijft ieder incident of slachtoffer er één te veel. Tijdens de jaarwisseling zien we nog steeds veel abnormaal gedrag. Het opblazen van een prullenbak met vuurwerk is niet normaal en moeten we ook niet normaal vinden. Laat staan een auto in de brand of geweld tegen hulpverleners die hun werk komen doen.”

Meer specifieke informatie vind je (vanaf 1 januari in de loop van de middag) op: https://kerncijfers.nipv.nl/mosaic/kerncijfers-veiligheidsregio-s/kerncijfers-nieuwjaarsincidenten

Wil je het landelijke beeld weten? Kijk dan op www.brandweernederland.nl

Namens Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wensen wij iedereen een voorspoedig en vooral veilig 2024!