Spring naar inhoud
Groepsfoto in uniform
Nieuws 1 minuut leestijd 15 juli 2022

Handcrew Zuid-Nederland officieel van start

Het specialistisch brandweerteam Handcrew Zuid-Nederland is nu officieel een feit! De financiële samenwerkingsovereenkomst is door alle zuidelijke veiligheidsregio’s ondertekend. Wij zetten ons samen in voor het zo effectief en efficiënt mogelijk bestrijden van (grote) natuurbranden. 

Tweede handcrew in Nederland

Dit wordt, naast de al bestaande Handcrew van Overijssel, de tweede handcrew bij de brandweer in Nederland. Deze nieuwe handcrew wordt gevormd vanuit de zes zuidelijke regio’s, waarbij iedere regio zo’n 20 tot 25 brandweermannen en – vrouwen opleidt vanaf het najaar van 2022. Zij zijn als team door heel Nederland inzetbaar. Door de oprichting van een tweede handcrew is de brandweer goed voorbereid op meerdere gelijktijdige natuurbranden.

Effectieve natuurbrandbestrijding 

Het team is gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding en wordt vooral ingezet op plekken waar de voertuigen niet kunnen komen en verricht met name handwerk. Ook is een handcrew in de avond- en nachtperiode tijdens een natuurbrand heel effectief bij het opsporen en uitmaken van diverse hotspots. De hoofdtaak van de handcrew is het weghalen van brandstof.

Kennismakingsbijeenkomst

Eind april 2022 vond al de eerste interregionale Handcrew-bijeenkomst plaats. Tijdens deze kennismakingsbijeenkomst waren alle deelnemende posten aanwezig die brandweermannen en –vrouwen gaan opleiden om de nieuwe Handcrew Zuid-Nederland te bezetten. Er werd kennis gemaakt met elkaar en met de speciale natuurbrandbestrijdingsmaterialen die het team straks gaat gebruiken.

Volg ze tijdens hun opleiding

Vanaf april 2023 is de Handcrew Zuid-Nederland operationeel en inzetbaar bij (grote) natuurbranden. Maar al in dit najaar kun je onze brandweermannen- en vrouwen volgen in hun opleiding tot specialist. Houd onze kanalen in de gaten!