Spring naar inhoud
Centralist achter bureau op meldkamer

112 melding maken

Bij een incident bel je, nadat je jezelf en je huisgenoten in veiligheid hebt gebracht, 112. Lees hier hoe je een 112 melding maakt.

Een 112 melding maken

  • Bel meteen 1-1-2
    • Je krijgt als eerste de vraag "Wie wil je spreken? Brandweer, politie of ambulance?" Geef vervolgens het adres van het noodgeval: plaatsnaam, straat en huisnummer.
    • Als je mobiel belt komt je telefoontje binnen op de landelijke meldkamer in Driebergen. Vertel de centralist welke dienst (brandweer, politie of ambulance) nodig is in welke regio (Midden- en West-Brabant, of als je het niet weet; naam van de plaats en provincie). Je wordt dan doorgeschakeld naar de juiste meldkamer.
  • Als je met een vaste telefoon belt, komt je telefoontje direct in de goede regio binnen. Vertel de centralist welke dienst (brandweer, politie of ambulance) nodig is en in welke plaats. Je wordt dan doorgeschakeld naar de juiste hulpdienst.
  • Vertel wat er aan de hand is: brand, een ongeluk, een gaslucht, iemand die onwel is geworden. Probeer zo precies mogelijk te zijn.
  • Geef eventuele aanvullingen door: iedereen is buiten of er is nog iemand binnen, het is op de 10e etage, de straat is opengebroken, ik heb rook ingeademd en van dat soort dingen.
  • Geef je naam en zo nodig telefoonnummer door en blijf zo mogelijk in de buurt beschikbaar voor de hulpdienst.
  • Hang niet eerder op dan dat de centralist aangeeft dat het gesprek klaar is.

Ga naar de website van Rijksoverheid voor meer informatie over het alarmnummer 112.

Noodoproep via een mobiele telefoon

Landelijk zijn er afspraken die verbinding met het noodnummer 112 via een mobiel toestel mogelijk maken:

  1. Een noodoproep via een mobiele telefoon krijgt altijd voorrang boven al het andere mobiele telefoonverkeer.

  2. Nederland kent een goede mobiele telecommunicatie infrastructuur met voldoende antenne-opstelpunten. Daarvoor worden door de mobiele providers in overleg met gemeenten jaarlijks dekkingsplannen ingediend om deze bereikbaarheid te kunnen blijven garanderen.

  3. Via een mobiel kan 112 altijd gebeld worden, ook wanneer het abonnement verlopen is, het een prepaid telefoon is, zonder beltegoed of zonder simkaart.

Steffie.nl voor eenvoudige uitleg

Eenvoudige uitleg over alarmnummer 112 helpt bij het handelen tijdens gevaarlijke situaties. Op brandweer.steffie.nl wordt in woord en beeld door 'Steffie' uitgelegd wanneer je 112 moet bellen en wat je kan verwachten als je dit nummer belt. Door de oefeningen in de uitleg te doen, leer je nog beter wanneer je 112 belt en wanneer je misschien beter een ander nummer kan bellen.

Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Om de bereikbaarheid van het nummer te garanderen zijn veel maatregelen getroffen, zie ook: wat te doen bij uitval 112

Gemeenschappelijke Meldkamer Bergen Op Zoom