Spring naar inhoud
Mensen bij een colorfestival

Evenement bezoeken

Wat kan jij als bezoeker doen om veilig naar een evenement te gaan?

Bij grote evenementen zijn er veel mensen op een kleine oppervlakte aanwezig. Soms kan het zelfs massaal druk zijn, bijvoorbeeld op de Tilburgse Kermis, Het Bloemencorso in Zundert en bij muziekfestivals als Decibel Outdoor en Best Kept Secret op de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De organisator is als eerste verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid op het evenement. De gemeente let hierop en de betrokken hulpdiensten geven advies.

Maar ondanks de goede voorbereiding kan er altijd iets misgaan. Er kan paniek uitbreken. Bijvoorbeeld als iedereen zo snel mogelijk een gebouw of terrein moet verlaten. Mensen kunnen schrikken en in de verdrukking komen. Vaak ontstaat paniek door iets onverwachts: een vechtpartij, brand, ontploffing, een verstoring van de openbare orde, een plotselinge weersverandering (noodweer), een ongeval of zelfs een terroristische aanslag.

Voorbereiding

Je kunt je als volgt voorbereiden op een veilig bezoek aan een evenement:

  • Kijk voor vertrek naar het evenement naar de weersverwachtingen en pas je hierop aan.
  • Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn, zodat je weet welke kant je op moet als er iets gebeurt. Let ook op de bewegwijzering en EHBO-posten.
  • Ben je met meerdere mensen? Spreek vooraf met elkaar een ontmoetingsplek af.
  • Ga je naar een drukbezocht evenement? Check vooraf op de website de veiligheidsmaatregelen. Volg ook berichten op (sociale) media.

Bekijk onderstaande video van anderhalve minuut over wat jij kunt doen ter voorbereiding op een veilig bezoek aan een evenement.

Accepteer cookies om deze video te kunnen bekijken.