
Evenementen
Evenementen van klein tot groot, ze zijn niet meer uit onze regio weg te denken. Op deze pagina lees je wat onze rol is bij het veilig organiseren en bezoeken van evenementen en wat betrokken partners hierin doen. Wil je meer weten over het veilig bezoeken of organiseren van evenementen? Klik dan door voor meer informatie.
Wie doet wat bij evenementen:
Wij hebben een belangrijke ondersteunende rol bij evenementen. Wij doen dit onder andere door aan organisatoren van evenementen, vergunningverleners en alle adviseurs van evenementen te laten zien wat de risico’s kunnen zijn en wat je eraan kan doen.
We organiseren voorlichtingsbijeenkomsten en hebben actief contact met organisatoren van allerlei evenementen, zoals het Brabantse collectief van Dance-en Festivalorganisatoren ‘Front of House’. Daarnaast bieden wij hulp en geven we informatie over het organiseren van bijeenkomsten en opleidingen voor iedereen die betrokken is bij evenementen.
De gemeente regelt het verlenen van vergunningen. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor een goede voorbereiding van het evenement waarbij alle hulpverleningsdiensten, zoals brandweer en politie, betrokken zijn. De gemeente bepaalt wat het beste is voor iedereen en bekijkt welke risico’s erbij horen.
Daarnaast is de burgemeester verantwoordelijk voor het controleren van de openbare orde en veiligheid. Ook zorgt de burgemeester voor het geven van vergunningen en het houden van toezicht bij evenementen. In de praktijk wordt dit door medewerkers van de gemeente gedaan. De gemeente kan bij het verlenen van de vergunning regels stellen op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Naast de burgemeester kan ook het college van B&W een rol hebben bij evenementen. Bijvoorbeeld als het gaat om vragen over geluid of milieu en bij verkeersbesluiten. Binnen de gemeente zijn ook afdelingen die intern advies geven, bijvoorbeeld over milieu, verkeer, ruimtelijke ordening, constructies en natuurlijk openbare orde en veiligheid.
Als organisator kun je dus met verschillende personen van de gemeente te maken krijgen. De vergunningverlener of evenementencoördinator is voor jou meestal het eerste aanspreekpunt.
Kijk op de website van de gemeente waar het evenement is voor de specifieke (spel)regels die hier van toepassing zijn. Je vindt deze in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en in het lokale Evenementenbeleid.
De brandweer geeft advies en let op zaken die gaan over de brandveiligheid. Is bijvoorbeeld de plaats van het incident goed te bereiken en is het incident zelf goed te bestrijden? Zijn de gebruikte materialen brandveilig, hoeveel bezoekers kan het evenement toelaten en kunnen zij veilig vluchten bij een incident? Ook het veilig gebruik van gasflessen bij het bereiden van voedsel wordt gecontroleerd.
Bij het maken van een advies kijkt de brandweer of aan alle risico’s is gedacht en of de organisatie voldoende maatregelen neemt om risico’s te voorkomen of te verminderen. Dit wordt vervolgens verwerkt in het (maatwerk)advies. Voor of tijdens het evenement kan de brandweer, in overleg met de gemeente en eventueel andere hulpdiensten, een controle uitvoeren.
In het 'Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen' (BGBOP) staan de regels waaraan de brandveiligheid moet voldoen. Voor kleine evenementen kunnen de gemeente en organisatoren informatie vinden bij de standaardvoorwaarden en/of de factsheets.
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) leidt en coördineert de geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises. Daarvoor verbinden ze organisaties met de onderdelen volksgezondheid, veiligheid en openbaar bestuur. Denk daarbij aan de ambulancedienst, ziekenhuizen, GGD, huisartsen en verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daarnaast hebben we ook intensief contact met de politie, brandweer, gemeenten, defensie en vrijwilligersorganisaties zoals het Rode Kruis.
Een onderdeel is dat de GHOR de Brabantse gemeenten adviseert als er in hun gebied een evenement plaatsvindt. In het advies staan richtlijnen waaraan de medische dienst op het evenement moet voldoen. Deze richtlijnen zijn voor de bescherming en gezondheid van een bezoeker, maar ook dat een ziekenhuis of ambulancedienst niet wordt overbelast.
De GHOR kijkt ook naar de risico’s voor de gezondheid van een bezoeker, zoals blauwalg bij een evenement in natuurwater of de eikenprocessierups bij een evenement in een bosrijk gebied. Zij haalt deze specialistische kennis op bij de GGD en bespreekt dit met de gemeente en/of organisator. Daarna wordt deze kennis in het uiteindelijke advies verwerkt.
De GHOR bekijkt of er overleg met andere (geneeskundige) partijen nodig is. Dit kan bijvoorbeeld met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) voor de bereikbaarheid van een evenement. De GHOR en/of GGD geven ook advies wanneer zij voorafgaand aan het evenement een inspectie houden of op het evenement aanwezig zijn.
Voor kleine evenementen neemt de gemeente als advies de standaardvoorwaarden op in de vergunning. Voor evenementen met een gezondheidsrisico is echter een maatwerkadvies nodig. Er zijn handige infobladen over bepaalde gezondheidsthema’s ontwikkeld voor gemeenten en organisatoren. Hierin worden onderwerpen toegelicht zoals zwemmen in natuurwater, aanwezigheid van dieren of overnachten bij een evenement. De standaardvoorwaarden en de infobladen vind je op de website van de GHOR.
De politie is vanuit haar wettelijke taak verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Zij adviseert de gemeente over de veiligheidsrisico’s van het evenement en verstoring van de openbare orde en veiligheid. Bij de aanvraag van de vergunning wordt ook door de politie geadviseerd over of een voorgestelde route en/of locatie mogelijk is, of dat er maatregelen nodig zijn. Zij doet dit in overleg met andere hulpverlenende instanties, de gemeentelijk wegbeheerder en een verkeerskundige. Daarnaast is de politie verantwoordelijk voor de opsporing van strafbare feiten.
Een kijkje achter de schermen
Ben je benieuwd hoe het eraan toe gaat achter de schermen bij een evenement? Bekijk hier de vlog van brandweervloggers Rick en Richard:
Accepteer cookies om deze video te kunnen bekijken.
Wil je meer informatie over het veilig bezoeken of organiseren van evenementen? Klik hieronder door.